• Română
  • English

INTALNIRI DE LUCRU PRIVIND REALIZAREA UNEI ANALIZE A UNIVERSITATILOR DIN ROMANIA PE MAI MULTE DIMENSIUNI: ECHITATE SI INTERNATIONALIZARE

Experti nationali si internationali au participat, in perioada 5- 7 septembrie 2013, la doua intalniri de lucru organizate in cadrul proiectului ”Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei”, desfasurate la Universitatea Maritima din Constanta.
Evenimentele s-a derulat in jurul a doua teme principale: dimensiunea sociala si echitatea, pe de o parte, si internationalizarea educatiei, pe de alta.
Discutiile care au vizat dimensiunea sociala a invatamantului superior s-au concentrat asupra unei analize detaliate a contextului romanesc. Pentru inceput, expertii au facut o scurta trecere in revista a vizitelor de studiu efectuate la cinci universitati din tara (Universitatea ”Titu Maiorescu” din Bucuresti, Universitatea Nationala de Aparare ”Carol I” din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava). Intalnirea a continuat cu o analiza detaliata a masurilor care au fost luate de-a lungul timpului, din perspectiva dimensiunii sociale si a echitatii, dar si efectele generate de implementarea acestor decizii. A fost adusa in discutie problematica minoritatii rome, din punct de vedere al accesului la invatamantul superior, dar si al nevoii de a identifica bunele practici in domeniu, pentru a le multiplica la nivel national. Nu in ultimul rand, s-a pus in discutie necesitatea de a dezvolta politici care sa duca la cresterea atractivitatii invatamantului superior pentru categoriile subreprezentate. Expertii au dezbatut apoi recomandarile atat la nivel national, dar si institutional, care vor fi parte a analizei multidimensionale a sistemului de invatamant superior romanesc.
In paralel, Universitatea Maritima din Constanta a fost gazda celei de-a doua intalniri de lucru, de data aceasta vizata fiind internationalizarea educatiei. Evenimentul a debutat cu o runda de discutii intre expertii prezenti la Constanta si reprezentantii conducerii Universitatii Maritime, acestia din urma subliniind caracterul preponderent international al institutiei, precum si specificitatea universitatii in peisajul educational romanesc. S-au adus in discutie parteneriatele incheiate cu alte universitati de profil din alte state, dar si mobilitatile in care este implicata institutia. Expertii prezenti au dezbatut apoi statusul Romaniei privind internationalizarea educatiei, dar si recomandarile la nivel national si institutional care vor fi incluse in cadrul analizei realizate la finalul activitatii A8.3.
Intalnirea de la Constanta a inclus si o vizita a expertilor in campusul studentesc, dar si discutii cu reprezentanti ai studentilor din universitate.
Expertii din cadrul celor doua echipe au agreat organizarea, in cursul acestui an, a unui eveniment de diseminare a analizei sistemului de invatamant superior romanesc, pe cele doua dimensiuni: echitate si dimensiune sociala, precum si internationalizare.