Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional "Dezvoltarea Capacitații Administrative", în perioada 2007-2013
Politici publice fundamentate în Învățământul Superior: o premisă necesară pentru dezvoltarea României SMIS 34912
INTERNATIONALIZATION AND EQUITY IN THE ROMANIAN HIGHER EDUCATION SYSTEM INTERNATIONAL CONFERENCE
In perioada 14-15 noiembrie 2013, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovarii (UEFISCDI) a organizat, in parteneriat cu Catedra UNESCO a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Conferinta internationala “Internationalization and Equity in the Romanian Higher Education System”.
Evenimentul a reunit experti nationali si internationali in domeniul echitatii si al internationalizarii educatiei, reprezentanti ai Comisiei Europene, Asociatiei Internationale a Universitatilor (IAU), Ministerului Educatiei Nationale (MEN), Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS), Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), organizatiilor studentesti si ai universitatilor din Romania.
Prima zi a conferintei a fost deschisa de Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, care a reiterat interesul ministerului pentru cele doua dimensiuni, internationalizare si echitate in invatamantul superior. Nu in ultimul rand, Ministrul si-a manifestat deschiderea de a prelua din recomandarile expertilor, facute in cadrul documentului de analiza.
In panelul de deschidere au luat cuvantul Adrian Curaj, Directorul General al UEFISCDI, Graham Wilkie, Policy officer la Directoratul General Educatie si Cultura al Comisiei Europene, Eva Egron- Polak, Secretar General al International Association of Universities, Jamil Salmi, expert si fost coordonator al Bancii Mondiale pentru invatamantul superior, si Ligia Deca, fost coordonator al Secretariatului Bologna (2010-2012).
Avand ca punct de plecare analiza realizata de catre echipa coordonata de Eva Egron- Polak, dar si vizitele de studiu din cadrul a noua universitati romanesti, ambele desfasurate in cadrul proiectului Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei, cei prezenti au dezbatut modul in care politicile in domeniul echitatii si al internationalizarii educatiei isi ating obiectivele la nivel national si institutional. De asemenea, a fost adusa in discutie modalitatea in care actorii din sistemul educational pot colabora pentru a imbunatati politicile existente in domeniul echitatii si al internationalizarii si a raspunde mai bine nevoilor mediului academic.
In ambele zile ale conferintei au fost prezentate si exemple de buna practica in ceea ce priveste echitatea si internationalizarea, din perspectiva institutionala a universitatilor romanesti: Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia.
Nu in ultimul rand, expertii implicati in cadrul proiectului si-au manifestat speranta ca analiza realizata pe cele doua dimensiuni sa serveasca drept punct de reper pentru decidentii din educatie, atunci cand vor elabora politici privitoare la internationalizarea si echitatea din invatamantul superior romanesc.
Agenda evenimentului
Documentele suport ale conferintei
Prezentari sustinute in cadrul conferintei