Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional "Dezvoltarea Capacitații Administrative", în perioada 2007-2013
Politici publice fundamentate în Învățământul Superior: o premisă necesară pentru dezvoltarea României SMIS 34912
INTALNIRE DE LUCRU- ANGAJAMENTELE ROMANIEI IN SPATIUL EUROPEAN AL INVATAMANTULUI SUPERIOR SI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA FINANTARII EDUCATIEI
Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii a organizat, in zilele de 28 si 29 ianuarie 2013, un Mutual Learning Workshop privind angajamentele luate de Romania in Spatiul European al Invatamantului Superior si impactul acestor asumari asupra finantarii educatiei. Evenimentul a avut loc in cadrul Activitatii 7.7 din cadrul Modulului IV al proiectului Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei si a reunit experti romani in finantarea invatamantului superior, reprezentati ai Romaniei in Bologna Follow-Up Group si membri ai Secretariatului Procesului Bologna (gazduit de Romania in perioada 2010-2012).
Discutiile au debutat cu un cuvant de introducere din partea doamnei Ligia Deca, expert in cadrul proiectului, urmata de domnul Liviu Matei, coordonatorul activitatii. Domnia sa a reiterat necesitatea discutiilor pentru finalizarea documentului de analiza asupra angajamentelor Romaniei in SEIS, precizand ca dimensiunile asupra carora se va discuta pe parcursul celor doua zile vor fi cea sociala, invatarea pe tot parcursul vietii si recunoasterea educatiei anterioare.
Expertii au trecut apoi la dezbaterea fiecareia dintre cele trei arii, cu propuneri privind imbunatatirea documentelor de recomandari.
In discutiile care au urmat introducerii facute de Daniela Alexe, expert politici publice, specialistii s-au concentrat asupra elaborarii de recomandari tehnice care au vizat modificari legislative, dezvoltarea de instrumente, de studii si analize, precum si de strategii si politici nationale.
Cea de-a doua zi a acestui MLW (29 ianuarie 2013) a inclus sesiuni paralele de discutii si concepere a documentului de analiza, pe cele trei domenii: dimensiunea sociala, invatarea pe tot parcursul vietii si recunoasterea invatarii anterioare. Pe baza dezbaterilor din ziua precedenta, expertii s-au impartit in grupuri separate, pentru a detalia si a structura, apoi, recomandarile discutate in prealabil. Un grup a abordat dimensiunea sociala a educatiei, in timp ce al doilea grup- invatarea pe tot parcursul vietii si recunoasterea invatarii anterioare.
Evenimentul s-a incheiat cu stabilirea urmatoarelor intalniri de lucru intre experti, pentru a da forma finala a documentului de analiza privind Angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA) si impactul acestora in ceea ce priveste finantarea educatiei.