• Română
  • English

INTALNIRI DE LUCRU ALE EXPERTILOR SELECTATI IN PROIECT, IN CADRUL ACTIVITATII A8.3- REALIZAREA UNEI ANALIZE A UNIVERSITĂŢILOR DIN ROMÂNIA PE MAI MULTE DIMENSIUNI

poze_014In perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2013 s-a defasurat, in cadrul proiectului Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei, doua Mutual Learning Workshops sub titulatura “Developing a multi-dimensional analysis of Romanian higher education institutions: internationalization, equity and social cohesion”. Evenimentele, organizate in parteneriat cu Catedra UNESCO a SNSPA, au avut loc la Hotel Intercontinental Bucuresti, fiind structurate pe doua teme principale: internationalizare, respectiv echitate si coeziune sociala, dupa cum urmeaza:

30 – 31 ianuarie 2013 – MLW privind internationalizarea

Intalnirea a debutat cu o sesiune de introducere, in care doamna Ligia Deca si domnul Adrian Curaj au prezentat expertilor romani si straini obiectivele proiectului, precum si pe cele ale Activitatii A8.3. La randul sau, doamna Eva Egron Polak, Secretar General al International Association of Universities si coordonatorul acestei activitati, a precizat ca discutiile care vor avea loc pe parcursul evenimentelor vor ajuta expertii straini sa cunoasca mai bine contextul national, iar pe cei romani- sa beneficieze de expertiza internationala.

Doamna Cristina Fit, expert in cadrul proiectului, a facut o scurta prezentare a politicilor nationale cu privire la internationalizare, nu inainte de a introduce invitatii in tema angajamentelor asumate la nivel european. Doamna Fit a vorbit despre perspectiva istorica a acestei dimensiuni, pentru a reliefa, apoi, politicile nationale si strategiile actuale care vizeaza internationalizarea.

Discutiile care au urmat au subliniat necesitatea unei analize aprofundate a internationalizarii. In acest sens, reprezentantii a doua universitati- Universitatea Maritima Constanta si Universitatea de Vest din Timisoara au prezentat perspectiva institutionala in domeniu.

In cadrul discutiilor ce au urmat, un rol important l-au avut expertii internationali, care au impartasit din practica lor privind internationalizarea. Nu in ultimul rand, acestia au reiterat nevoia existentei de strategii institutionale care sa vizeze domeniul, cu focus atat pe studenti, cat si pe membrii comunitatii academice. Existenta de date cu privire la numarul de studenti straini, precum si al celor implicati in programe de mobilitate externa, a fost unul dintre subiectele atinse in discutie. Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de discutii asupra metodologiei de analiza a universitatilor romanesti, din perspectiva internationalizarii.

31 ianuarie – 2 februarie – MLW privind echitatea si coeziunea sociala

Urmare a evenimentului privind internationalizarea, UEFISCDI a organizat, in cadrul aceleiasi activitati a proiectului (A 8.3), un alt Mutual Learning Workshop care a vizat, de data aceasta, echitatea si dimensiunea sociala a invatamantului superior romanesc. Intalnirea s-a desfasurat in Sala Rapsodia a Hotelului Intercontinental Bucuresti in perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2013, la discutii participand experti nationali si internationali.

Doamna Ligia Deca, coordonatoarea Modulului IV al proiectului a facut o scurta introducere a invitatilor si a obiectivelor activitatii care vizeaza analiza multi-dimensionala a universitatilor romanesti pentru ca, apoi, doamna Eva Egron Polak sa prezinte obiectivele studiului din perspectiva echitatii si a coeziunii sociale: ce reprezinta aceste teme pentru experti, care este perspectiva institutionala asupra celor doua aspecte, ce legatura exista intre echitate si coeziunea sociala.

A urmat prezentarea, de catre doamna Dana Alexe, a unei analize a politicilor nationale recente cu privire la echitate si coeziune sociala, corelate cu tendintele la nivel international. Interventia doamnei Alexe a facut referire la mediul universitar romanesc, la Legea Educatiei Nationale, precum si la datele relevante pentru echitate si coeziune sociala.

In acest context, expertii prezenti au adus in discutie nevoia de date statistice din invatamantul superior romanesc, cu precadere cele care fac referire la echitate si coeziune sociala. Doamna Eva Egron Polak a precizat ca echitatea este solutia existentei coeziunii sociale in spatiul european al invatamantului superior. Nu in ultimul rand, s-a pus problema distinctiei intre aspectele financiare si cele non-financiare ale echitatii si coeziunii.

Discutiile au continuat cu prezentarea perspectivei institutionale referitoare la cele doua dimensiuni, respectiv a Universitatii ”Stefan cel Mare” din Suceava.

Ca si in cazul internationalizarii, expertii au reliefat posibilitatea de a studia bunele practici ale altor state in ceea ce priveste echitatea si coeziunea sociala, pentru a identifica modelele care se potrivesc universitatilor romanesti.

Cele doua evenimente au reunit la Bucuresti experti nationali si internationali pe cele trei domenii de interes care vor colabora cu echipa de proiect in vederea realizarii studiului multi-dimensional asupra universitatilor din Romania.

Agenda eveniment